dinsdag 5 oktober 2010

Het leven in Kampala

Maandag 4 oktober

Vandaag staat er een rondleiding door de stad Kampala gepland. Een gids leert me de stad kennen, maar vooral ook de gewoonten van de Ugandees.
Sander, eigenaar guesthouse ICU, vertelde me gister wat ik als eerste moet vergeten in Afrika: dat is TIJD. Een grote verrassing dan ook dat Tim (nee, niet mijn zoon maar een rasechte Oegandees, 27 jaar), exact op de afgesproken tijd zich meldde.
Ik ging er vanuit dat hij me gedurende een dagdeel zou begeleiden, maar ik was s’avonds om 19 uur pas weer in het guesthouse. En heel veel indrukken en feitenkennis rijker.
Wat een mzungu (=blanke) meteen moet leren is om zich te verplaatsen in het locale vervoer.

De matatu
Een matatu is een taxibus (VWbusje). Het krioelt ervan in Kampala. De les die ik van Tim kreeg: 1. weet exact straat en gebouw waar je naar toe wilt. 2. weet tevoren de prijs. 3. heb altijd kleine coupures bij je. Heb je geen gepast geld, roep dan als je rijdt de conductor en geef hem je geld zodat hij tijd en gelegenheid krijgt om, gaande de rit, je wisselgeld terug te geven. Ook al is de taxi vol, er kan altijd nog wel iemand bij. Omdat je met een taxi vaak vast raakt in het verkeer en het dus lang kan duren voordat je je bestemming bereikt, is een taxi goedkoper dan een brommertaxi.

De boda boda
Een boda boda is een brommertaxi; in Westlandse term een buikschuiver. Mijn eerste rit op een boda boda heb ik gisteren al mogen ondergaan. Tim zette me op de foto, maar let wel, hij moest ook nog
achterop. Met z’n drieën dus lekker dicht tegen elkaar aan. Ik zie ze ook wel met vier rijden. Er was net een plensbui geweest, de straten waren lekker glibberig. En het lijkt een sport van de chauffeur om niet in stilstand te komen, dus lekker overal omheen slalommen. Ook hier weer geldt dat je tevoren precies moet aangeven waar je moet zijn en hoeveel het kost.

Downtown en Uptown
Er bestaan verschillende delen in Kampala en het contrast is groot. In korte loopafstand gaat het arme deel (downtown) over in het rijke deel (uptown). Downtown zie ik een enorm chaotisch straatbeeld, goederen worden op straat verkocht, de straten zijn smerig, het krioelt er van de mensen. Overal beweegt het. Ik kon er nauwelijks foto’s nemen omdat ik alleen maar bewegende mensen zag. Uptown zijn zeer moderne bankgebouwen en hotels. Ruim gebouwd met de nodige parken erom heen. Overal is security, met stoere geweren. Als je een restaurant of bank in gaat, ga je door een detectiepoortje en worden tassen en zakken gecontroleerd. De security in Kampala is na de aanslag tijdens het WK enorm verscherpt.

Ambassade
Uptown staan ook de ambassadegebouwen. Tim bracht me in het gebouw van de KPMG (!) naar de vierde verdieping waar de Nederlands ambassade is gevestigd. Ik werd er hartelijk welkom geheten en mij werd aangeraden om me te registreren. Als er vanwege wat voor omstandigheden dan ook gevaar dreigt, krijg je bericht op mobiel en mail. En verder ook als er leuke bijeenkomsten zijn die de ambassade organiseert.

Ik zal morgen mijn blog vervolgen want ik kan vandaag met Henk mee naar Mukono. En die staat ineens voor de deur! Ik heb een heleboel foto's kunnen uploaden. Ik moet ze nog wel editen, maar nu geen tijd meer. Zie hiernaast de slideshow (dat linkt naar mijn Flickr-account)

9 opmerkingen:

  1. Te gek hoor, die mooie foto's en wat je al beleefd hebt in een paar dagen! Mijn Afrika-herinneringen komen allemaal weer boven. Ben je inmiddels in Mukono nu? Liefs van hier.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben nu al fan van je site! Wat een prachtige foto van jou op de Boda Boda. Comfortabel zo met z'n tweetjes. Pas op dat je niet teveel achter de pc kruipt, al hoe wel het natuurlijk erg leuk is om je avonturen te volgen. Sander, Henk...ik hou het nu al niet meer bij;-) veel plezier!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ujambo J.
    Hoeveel weken was je ook al weer aan het reizen?;-)). Wat een hoop nieuwe woorden en avonturen anders dan hier. Alhoewel die Westlandse buikschuiver me wel doet denken aan ruim 40 jaar geleden toen jij bij mij achterop de Zündapp zat.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat heerlijk dat ie er stond, je afhaaloegandees... jammer dat ie niet getatoeeerd was. En dan achterop de brommer; ik ben stikjaloers!
    Maak het niet te bont daar :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gaaf al die foto's Jack! Heel benieuwd hoe het toeven in Mukono is, Kampala ziet er inderdaad heerlijk afrikaans en chaotisch uit. Liefs, mzungo Tim

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een leuke boeiende avonturen allemaal. Het lijkt me allemaal zo anders en zo boeiend. Was je bang op die buikschuiver om tussen die kerels te vallen?

    liefs
    Anneke

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Echt super leuk dat jullie zo reageren! Dat motiveert om gewoon lekker en plezierig door te gaan in Afrika en met bloggen!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Anneke, die buikschuivers wennen al flink; maar als je alleen met de chauffeur zit, hoef je niet zo close. Met tussen een voor- en een achterman zit je natuurlijk super safe!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Betsy van den Elshout10 oktober 2010 om 12:35

    dag Jacky,

    Wat een stoere en leuke verhalen, vooral achterop die buikschuiver! Ook het filmpje leuk om te zien waar en hoe je woont. Ik ga je zeker volgen en volgens mij begin jij je daar al aardig te settelen. Veel goeds en plezier.

    Liefs
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen