vrijdag 29 oktober 2010

Vrijwilligerswerk in Afrika

Tijdens mijn voorbereiding om als volunteer naar Uganda te gaan, verbaasde het me al dat er zo weinig samenhang is in het werk dat vrijwilligersorganisaties doen in Afrika. Ook in een land als Uganda werken talloze Nederlanders en vele andere kleine vrijwilligersorganisaties. Vaak ook werken er verschillende particuliere organisaties vanuit dezelfde stad of dorp, zonder dat ze van elkaars bestaan en werk weten.
Nu ik hier zelf zit, valt me op dat ook binnen de organisatie van waaruit wij werken, men doorgaans niet voortborduurt op het werk dat voorgaande volunteers hebben verricht. Van de 8 vrijwilligers die hier nu zijn in Besaniya zijn er 7 die het wiel zelf proberen uit te vinden. 1 persoon werkt als strategisch adviseur bij de yoghurtfabriek, een project van Sypo dat al vele jaren draait. Maar de rest zet zijn eigen projecten op of verricht hier en daar hand- en spandiensten zoals in het ziekenhuis en het onderwijs. Na een verblijf van een aantal maanden heeft iedereen een schat aan kennis en contacten opgedaan. En er worden prachtige spreadsheets gemaakt van microkredietplannen, een compleet bedrijfsplan voor het opzetten van een kippenboerderij, computerlesmateriaal wordt samengesteld, klinische lessen in het ziekenhuis worden voorbereid. En als de vrijwilligers na een maand of 3 a 4 weer naar huis gaan, wordt alle ervaring en kennis meegenomen. Als het meezit kan er het een en ander aan Ugandezen zelf worden overgedragen. Maar keer op keer lijkt dat niet vanzelfsprekend een juiste borging.
Een nieuwe lichting volunteers begint weer vanaf het begin.
En wij maar zeggen dat die Afrikanen zo inefficiƫnt werken. Zijn wij hierin dan beter?

Vorige week is Lenke uit Belgie hier gearriveerd. Zij gaat ook computeronderwijs geven. Met haar heb ik gebrainstormd hoe we de krachten van alle vrijwilligers (en hun organisaties) meer zouden kunnen bundelen. En ook om te stimuleren dat we onze opgedane ervaring en kennis gaan delen en ergens opslaan. Het idee om een website, c.q. een social community op te zetten, gaan we de komende tijd verder uitwerken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten