donderdag 9 december 2010

De bron van energie en kennis op Besaniya

Toen ik begin oktober in het guesthouse Besaniya arriveerde, waren er 4 vrijwilligers. Gaande de maanden zijn er zowel een aantal Nederlanders als Belgen bijgekomen. Het verloop is niet erg groot en er is een vaste kern (die nu zo langzaamaan uiteen valt). Naast uitwisselen van dagelijkse ervaringen, is er ook veel tijd voor lol en gezamenlijke activiteit (altijd vrij om daar wel of niet aan mee te doen). De meesten kiezen voor een verblijf in Uganda van ongeveer 3 tot 4 maanden.

Het zijn over het algemeen jonge, enthousiaste mensen en er huist hier in het hart van Uganda dan ook een bron van energie en kennis. Helaas is het niet altijd mogelijk om in dit moeilijke land werkelijk iets op te zetten. En dan al helemaal niet volgens een structuur, zoals we dat in Nederland kennen. Dat frusteert en demotiveert menig vrijwilliger.

Het werd ons extra moeilijk gemaakt omdat de organisatie door wie we bemiddelt waren, SYPO, ter ziele is. Een en ander wordt overgenomen door ICUganda, maar in deze overgangsfase heeft dat nog weinig handen en voeten. We werden wel zeer goed opgevangen door Charles Musisii, een bevlogen, Ugandeze (ex) journalist die met een Nederlandse partner SYPO had opgericht. Charles heeft een enorm netwerk om zich heen, in de verre omtrek van Mukono. Hij heeft ons allen persoonlijk geintroduceerd bij de verschillende projecten waar iets gedaan zou kunnen worden met je kennis en je interesse. Dat was een warme overdracht, maar het hing verder van je eigen initiatief af wat je en hoe je te werk ging op de verschillende locaties.
Door alle moeilijkheden en frustaties heen is er de afgelopen maanden toch verrassend veel neergezet. Een kleine opsomming over de mensen die hier zijn (de leeftijd is doorgaans tussen de 20 en 30 jaar):

Sander en Linda:
Als stel gekomen (en zodanig ook weer vertrokken afgelopen weekend). Sander is in Nederland werkzaam in een laboratorium en bood in Mukono zijn kennis en kunde aan in een laboratorium. Het bleek moeilijk om daar zijn draai te vinden. Evenals Linda, net afgestudeerd in Economie, kon haar draai niet gemakkelijk vinden. Uiteindelijk haakten ze allebei aan bij een project in een afgelegen dorpje en zetten daar een heuse kippenboerderij op. Die is afgelopen week feestelijk geopend en ik zal daar nog een blog over schrijven.

Lex:
vond na zijn studie Werktuigbouwkunde in Nederland een baan als strategisch adviseur. Lex zou worden ingezet om de yoghurtfabriek van SYPO uit te breiden. De bedoeling is om meer yoghurt af te zetten. Hij heeft een bedrijfsplan uitgeschreven en hopelijk zal dit niet alleen voor de yoghurtfabriek, maar ook voor andere soortgelijke projecten als leidraad kunnen dienen.

Marieke:
heeft haar bachelor voor de rechtenstudie net gehaald en wil vooraf aan haar master aan de lijve ondervinden wat ontwikkelingswerk inhoudt. Marieke droomt vanaf haar 15e al van werken in Afrika en kiest waarschijnlijk als specialisatie Internationaal recht. Ze is in Uganda betrokken geraakt, via de universiteit in Kampala, bij onderzoek in mediation, arbitrage en kinderarbeid.

Lenke:
heeft een administratieve baan in de chemische sector in Belgie en geeft in Uganda computeronderwijs op verschillende locaties, voornamelijk aan leerkrachten. Op dit moment verblijft ze twee weken op de Jjaja Bangaschool , onder Masaka, verstoken van electriciteit. Een computer draait op zonne-energie. Ze geeft er les aan vier leerkrachten. Lenke heeft ook donaties van haar achterban gekregen en we maakten gezamenlijk een plan om het te besteden aan het ProvidenceProject.

Tyas:
net afgestudeerd criminoloog en nog bezig met een rechtenstudie. Had ingetekend op een Ugandees project dat taakstraffen ontwikkeld om jongeren buiten het strafrechtsysteem te houden. Helaas bleek dat project ter ziele toe hij hier arriveerde. Hij vond een baan bij een Law Development Association in Kampala en doet mee in allerlei (veld)onderzoek en rapportages.

Yvonne:
Is verpleegkundige en zo duidelijk als dat beroep lijkt om iets te doen in een ontwikkelingsland, bleek dat toch niet zo gemakkelijk. Ze werd geintroduceerd in een ziekenhuis,  maar het was zeer moeilijk om iets extras te bieden, naast de zaken die volgens het ziekenhuissysteem al draaien. Ze heeft klinische lessen over specifieke onderwerpen ingevoerd en bijeenkomsten over hygiene en verzorging uitgewerkt. Daarnaast is ze na verloop van tijd haar ziekenhuiswerk gaan combineren met verzorging van gehandicapten in Providence Home in Nkokonjeru.

Freek:
Electricien en projectmanager bij Shell in Nederland. Wilde zijn vakantie eens op een andere manier besteden. Is hier een maand geweest en heeft zich uitstekend vermaakt (en wij met hem!) in een buurtcentrum dat in opbouw is, ergens in een veraf gelegen community. Verven, houtzagen, kippen slachten: hij deed overal aan mee.

Jelle:
Een jonge Belg die voor studiepunten van zijn studie Economie werkt aan een bedrijfsplan voor een kippenboerderij. Hij neemt het stokje over van Sander en Linda. Daarnaast geeft hij rekenles aan een aantal vrouwen die samenkomen in een buurtcentrum, ergens in een community.

Leonard:
Student bedrijfskunde aan de Rotterdamse universiteit. Vermaakt zich hier met het geven van sportlessen op scholen. En ontwikkelt een bedrijfsplan voor het project Microfinance van Sypo. Is intussen helemaal in de ban geraakt om een (schone) waterput aan te leggen in een afgelegen dorp; met behulp van donaties van vrienden en familie hoopt hij dat binnenkort te verwezelijken.

Kelvin:
Besteed zijn tijd half aan vakantievieren bij zijn oom in Entebbe en heeft zich als vrijwilliger de opdracht gesteld om een basketbalveld aan te leggen in een buurtcentrum.

Zoals je leest, is het een bonte verzameling aan kennis en activiteit. Omdat er op dit moment weinig samenhang is in het vrijwilligerswerk, hebben Lenke, Lex en ik de handen ineen geslagen om een (online) database op te zetten waarin al onze ervaringen, contactpersonen, lesmateriaal en werkplannen worden samengebracht. Dit kan voor nieuwe vrijwilligers een bron zijn om op voort te borduren. Om niet weer opnieuw het wiel te moeten uitvinden.

2 opmerkingen:

  1. Jacky, hoe gaat het met de belevenissen in Uganda? Het liep even niet helemaal op rolletjes las ik, maar gelukkig krijg je veel energie van jonge enthousiaste mensen. Met hun mooie glimlach maken zij je vast weer blij.
    Wij ontvingen een mooie kaart van jou, volgens mij handgemaakt. Erg mooi! In januari kun jij de decembermaand nog wel even dunnetjes overdoen. Die gluhwein blijft nog wel even goed en de schaatsen kunnen straks vast ook nog wel uit het vet.
    Geniet van je laatste weken in Uganda, de tijd vliegt waarschijnlijk voorbij..luid het nieuwe jaar maar goed in met de mensen die je hebt leren kennen!
    Groetjes,
    Ruth

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag lieve Jacky,

    Volgens mij heb je nog wel voor de hele januari maand, en mogelijk wel langer, verhalen over de belevenissen in Oeganda. Of het nou geschreven is of mondeling, ik blijf er van genieten. Veel plezier met je komende avonturen daar. Als er reisgenoten zijn vanuit de door jou beschreven club lijkt dat boeiend.
    Tot later,
    Peter

    BeantwoordenVerwijderen