donderdag 16 december 2010

Wildlife Murchison Falls

De afgelopen dagen was ik in Murchison Falls. Een natuurreservaat noordwestelijk van Kampala, tegen de grens van Congo. Met zes Nederlanders, een Belg en een Ugandeze chauffeur. De bekende groene bus (wordt op Besaniya gebruikt voor de naturetrips) bracht ons eerst naar een beschermd reservaat voor neushoorns, het zogenaamde Ziwa Rhino Sanctuary. Tijdens het regime van Amin is bijna de gehele populatie van neushoorns uitgeroeid. In 2004 is men begonnen om in dit reservaat een nieuwe gezonde groep te fokken, met zeer goed resultaat. Binnenkort zal de groep neushoorns uit 30 bestaan en zullen er een aantal van hen in de vrije natuur worden uitgezet. 

Na neus tot neus te hebben gestaan met deze beesten, werden we naar The Boomu Women’s group gebracht. Dit is een accommodatie die door vrouwen uit de community is opgezet en gerund wordt. We overnachtten er in de voor ons welbekende banda’s. De volgende morgen kregen we een rondleiding door het dorp. Diverse dorpsbewoners waren in het programma opgenomen om te vertellen over hoe er vroeger gejaagd werd op buffolo’s, hoe een kind volgens traditioneel gebruik ter wereld komt en hoe de huwelijksceromonie verloopt.
Tussen alle prachtige verhalen door, merkte ik dat mijn fotocamera blokkeerde en ik het met geen mogelijkheid meer aan de praat kreeg. Dat was wel even slikken. 
De foto’s van de afgelopen dagen zijn dan ook van mijn reisgenoten. De filmpjes heb ik wel zelf kunnen maken met Flip, die ook nog in mijn tas zat.

Na de tocht door het dorp reden we vervolgens in volle vaart naar de ingang van het Bugungy Natuur Reservaat en kochten er een permit
voor 24 uur. Alhoewel we gewaarschuwd waren voor horden mzungus die hier samenkomen, viel dat reuze mee. Waarschijnlijk ook omdat het geen weekend was. 
De Falls van Murchison waren indrukwekkend groots en woest. Daarna maakten we met een relatief kleine motorboot met z’n zevenen en twee rangers een fantastische tocht van drie uur op de Nile. Het wild dat we er van zeer nabij zagen: heel veel nijlpaarden, olifanten, buffaloos (inclusief de zilverreigers op hun rug), krokodillen, antilopen). Met een cool Nile-biertje in de hand, kon de tocht niet meer stuk (alleen mijn camera dan...).

We overnachtten in een houten barak aan de oever van de Nile. De volgende morgen om zeven uur met de pont de Nile over en vervolgens de gamedrive over de savannen van het reservaat. Met flinke snelheid ‘deden’ we in ongeveer drie uur het park. Dat was eigenlijk veel te kort voor de veelheid aan wildlife dat er te beleven was. Helaas bood het programma niet meer tijd en moesten we het park weer verlaten. Zie verder de filmpjes (zie linken aan de rechterkant van het blog).

4 opmerkingen:

  1. Je camera mag dan wel kapot zijn, maar gelukkig doet je geheugen het nog! En wie weet bevat je geheugenkaart, als die niet helemaal was gedownload, nog wel plaatjes van dit mooie Afrika.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En dr is al weer bijna een nieuwe onderweg... wat een westerse luxe!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Toffe foto's J! Je hebt zelfs een vliegend vogeltje te pakken gekregen bij één van je shots van de buffalo's!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ah lees nu dat je camera stuk is gegaan. Is die misschien nat geworden? Kan je proberen hem goed te laten drogen en dan kijken of hij het nog doet.

    BeantwoordenVerwijderen