zondag 5 december 2010

Sinterklaasfeest in Entebbe

Zaterdagmorgen 4 december rijdt er een speciaal afgehuurde matatu met een Ugandeze driver en een Nederlandse conductor 10 mzungu’s naar Entebbe. Het contrast met het vieren van het Sinterklaasfeest in Nederland is groot: daar sneeuw en ijs (en vooral ook Hoor de wind waait door de bomen) en bij ons tropisch warm (heet). Bovendien is het feest voor onze Ugandese vrienden lastig uit te leggen. Een verkleedde oude man die met een boot aan land komt om de ons cadeaus te brengen. De rol van de Zwarte Pieten hebben we positief gebracht: zij helpen de oude man, houden heel veel van kinderen en maken hen door de vele grappen voortdurend aan het lachen. Ze zijn zo zwart omdat ze door schoorstenen kruipen om de pakjes binnen in de huizen te brengen. Maar ja, hoe maak je dat laatste duidelijk in een land waar je geen kachel nodig hebt om je op te warmen. Best wel onwennig om in deze omstandigheden Sinterklaas te vieren.
Maar de pret die we in de matatu hadden was er niet minder op. Zie het filmpje!

Het feest was georganiseerd door de Nederlandse ambassade (en Lenke, gelukkig waren jullie Belgen ook van harte welkom!). Het feest vond plaats in de Beach Club van Entebbe. Op deze locatie liggen surfplanken en zeilboten die door de (blanke) jetset bevaren worden. De auto’s die er geparkeerd stonden leken daar ook naar.

Het was een vrolijk feestje met coole biertjes in plaats van warme chocolademelk. Sinterklaas kwam in een heuze speedboot aangevaren over het Victoriameer. De Zwarte Pieten waren in Uganda in dezelfde vrolijke pakken gestoken als we ze in Nederland kennen. Hun dik aangezette rode lippen en hier en daar een blanke vlek in de nek, verraadde dat er geen Afrikaans bloed in zat.

Helaas waren de pepernoten, marsepein en chocoladeletters al op voordat het feest begon. De paar mierzoete gevulde kikkers die nog restte, maakten het gevoel echter compleet dat Sinterklaas ook in Uganda bestaat.




2 opmerkingen:

  1. Heerlijk!!! Hier moet je er niet aan denken om naar de intocht van Sinterklaas te moeten, maar in jouw situatie is het dan ineens weer leuk!
    Veel liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha, thx Jacky.
    De Belgische ambassade heeft het feest zelfs ook mee georganiseerd...
    Maar je hebt de les goe geleerd, merci zenne!

    BeantwoordenVerwijderen