dinsdag 11 maart 2014

Voor een duurzame toekomst

Tijdens het wachten op de deelnemers voor de NGO meeting, zie blog Oprichting NGO, krijgen we voldoende tijd om kennis te maken met het dorp Mpembwe. Lenke en Caroline zijn hier welbekenden. Ze grijpen de gelegenheid aan om te kijken wat de inwoners doen met de adviezen die ze de afgelopen periode kregen, zoals over een alternatieve vuurplaats.

Fuel saving stoves
Een prima uitgewerke stove die we aantreffen in Mpembwe 
In de 2 dorpen zijn demonstraties gegeven hoe je met simpele middelen zelf je vuurplaats efficiĆ«nter maakt. Er wordt doorgaans op open vuur gekookt. Dit geeft vervuiling en warmteverlies. De alternatieve vuurplaats wordt gemaakt van modder, soms gemixt met stro of as of stenen. Er zijn geen speciale gereedschappen voor nodig en iedereen kan het zelf maken. Vanwege het ontwerp brandt het vuur efficiĆ«nter, is er minder brandstof nodig en verminderde productie van rook. Zie verder een artikel over deze methodiek Firewood saving stoves

Het is hoopgevend wat we aantreffen. Sommigen vuurplaatsen staan er prachtig verzorgd bij. Bij een aantal kunnen er nog wat tips gegeven worden. Het is belangrijk dat de vrouwen zelf de winst die het hen oplevert, gaan ervaren. Sommige hebben er nog niet aan gewerkt, omdat ze er het nut nog niet van in zien. Iets wat je je hele leven al op hun manier doen, ga je niet zomaar veranderen. Maar ook dit is een proces. Tijd nemen voor de intrinsieke motivatie!

De moeder van 8 kinderen
Een plaatje van de chaos
Orde en netheid
We schuiven ook aan op het erf van een moeder met 8 kinderen. Zij heeft haar stove redelijk voor elkaar in een apart stookhutje. In huis ziet het er niet best uit. Het zijn 2 hokjes van 1½ x 1½ en een onbeschrijflijk chaos. Een berg mais in een hoek, de vloer ligt bezaaid met kleren en afval, hier en daar een verfrommeld schoolboek. Hier woont en slaapt ze met haar 8 kinderen. Zoals zoveel vrouwen is er geen man: dood (Aids) of gewoon vertrokken. Ook deze vrouwen worden door de overheid verplicht om voor het gezin een aantal voorzieningen te treffen. Zoals het hebben van een latrine en orde en reinheid. De moeder beschikt over niets van dit alles en als er controle zou zijn vanuit de overheid, dan riskeert ze zelfs een gevangenisstraf van een aantal weken. Of een werkstraf (zoals het schoonmaken van latrines!)
Ze belooft Caroline beterschap en bij een volgend bezoek zal het op orde zijn. Caroline verzucht: mooie wetgeving maar de overheid investeert er is niets in. Controle? Laat me niet lachen.

Stenen maken
In Uganda worden stenen doorgaans gebakken in een houtoven. Dit is een langdurig proces en kost veel brandstof. Reggie heeft voor het dorp
Het apparaat waar de stenen handmatig mee worden gemaakt

Mpembwe gereedschap aangeschaft om op een geheel andere wijze stenen te maken, de zogeheten ISSB (Interlocking Stabilised Soil Bricks). Het enige dat nodig is cement, rivierzand, murram (fijne rode aarde) en water.
Honderden stenen liggen al klaar. Het moeten er 5000 worden.
Met de stenen zal een modelhuis gebouwd worden. Het dorpshoofd is gevraagd een van de meest kwetsbare gezinnen naar voren te schuiven. Dat is het gezin van Jemeo geworden, een alleenstaande vrouw met 9 kinderen waarvan er 1 gehandicapt is. Zij mag in het huis gaan wonen als het klaar is. Haar zoons werken er nu hard aan mee om de 5000 stenen die nodig zijn, voor elkaar te krijgen.
Er zijn nog andere mannen in het dorp die meehelpen. Ze krijgen geen loon maar dagelijks een lunch aangeboden die Jemeo, met geld van UgoGreen, voor de werkploeg klaarmaakt.
Ook de kinderen eten mee met de warme lunch








Geen opmerkingen:

Een reactie posten