vrijdag 7 maart 2014

Een gesponsorde leerling

Gebouw van de middelbare school, Shafic in schooluniform
I have problems, can you please come?
Zo luidde de vraag die Lenke via de telefoon van Shafic kreeg.
Shafic is een van de jongeren die via de organisatie van Lenke en Reggie, UGoGreen, een studiebeurs krijgt. De (kost)school is ongeveer een kwartier rijden vanaf Masaka. De toon van de jongen was dusdanig serieus dat Lenke besloot om polshoogte te nemen. Ik ga met haar mee.

De bezittingen van Shafic
We worden ontvangen in het kantoor van de hoofdonderwijzer waar ook een aantal andere docenten rondhangen. Een van hen krijgt de opdracht om de jongen op te halen en al snel komt Shafic zijn verhaal doen. Het blijkt niet om een gezondheids-, maar om een geldprobleem te gaan.

Het schoolgebouw ziet er goed uit aan de buitenkant. De school staat goed aangeschreven.
Overdag is de slaapzaal op slot, maar omdat Shafic ons iets moet laten zien, krijgt hij toestemming voor een sleutel. De jongensslaapzaal is nogal verwaarloosd. Een schamel stapelbed, spijkers aan de muur waar hun kleren aan hangen, schoolboeken ergens op een plankje gestapeld. Hier een daar een open blauwe emmer. Eentje is omgevallen en de
gehele slaapzaal is gevuld met een doordringende urinegeur.

De slaapzaal
Shafic ziet er onberispelijk uit met een gladgestreken lichtblauwe pantalon en een hagelwit overhemd. Dat vind ik altijd zo verwonderlijk, die kraakheldere en nette kleding van de Ugandese mannen en vrouwen, ongeacht vanuit welke leefomstandigheden ze komen.

Gemakkelijk is niet duurzaam
Om de sponsoring voor school te behouden, wordt van Shafic verwacht dat hij zijn best doet en goede resultaten behaald. Hij zit pas 2 maanden op deze school en hij lijkt nog niet geheel door te hebben hoe hij de beste resultaten kan behalen. Met name als goed eindresultaat voor zichzelf.
Hij zou zijn de kans voor onderwijs moeten benutten door zelf keihard te studeren. Maar hij zoekt nu naar een gemakkelijke weg: als je het handig aanpakt, kun je ook op een bepaalde manier punten kopen. Mzungu Lenke gaat er niet op in en geeft hem te verstaan dat hij zijn tijd en energie beter kan besteden aan het bijspijkeren van zijn wiskunde. Daarmee kun je uiteindelijk zelfstandig en een betere toekomst tegemoet gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten