dinsdag 11 maart 2014

Oprichting NGO

Afwachten of er meer vrouwen komen
Om meer mogelijkheden te hebben voor ontwikkelingssamenwerking, kan het oprichten van een lokale NGO van belang zijn. NGO's worden door politici meestal ‘maatschappelijke organisaties’ genoemd.
Het bestuur van een lokale NGO bestaat uitsluitend uit leden van de lokale bevolking.

Er zijn 2 dorpen in het plattelandsgebied van de omgeving van Masaka waar Lenke en Reggie van UGoGreen diverse activiteiten ontplooien. Het plan is om een NGO op te richten. Ik ga een aantal keren met hen mee naar de community's.

Eerste van links is Caroline
We gaan op zoek naar vrouwen die zich als bestuurslid willen verbinden aan de NGO. Er is bewust gekozen om hier vrouwen voor te vragen. Women-empowerment wordt in alle activiteiten meegenomen. Er zijn een aantal namen verzameld en via de telefoon maken we afspraken voor een meeting.
Voor dit soort bezoeken is Caroline van levensbelang. Ze is Ugandees, maatschappelijk werker en spreekt de lokale taal.
De nieuwe NGObestuursleden  van Vuuma

Vuuma village
Na een Ugandees halfuurtje is iedereen gearriveerd en kan de vergadering beginnen. Een onderwijzeres, die ook gevraagd wordt toe te treden, noteert meteen de besluiten. Na wat over en weer gepraat, zijn er al snel 3 "ja, ik wil" uitspraken.
Op naar het volgende dorp.

Mpembwe village
Hier wordt het wachten voor we kunnen beginnen met de meeting wat langer dan een Ugandees halfuurtje. We maken een rondje door het dorp en krijgen alle tijd om kennis te maken met de bewoners. Zie verder in blog Een duurzame toekomst.

In Mpembwe village is UGoGreen begonnen met een project om op een alternatieve manier stenen te maken voor het bouwen van een huis. Een interessant proces. Zie hierover ook het blog Een duurzame toekomst. De mannen die er hard aan werken krijgen een lunch aangeboden. Een voor het bestuur beoogde vrouw is druk bezig met het klaarmaken van de lunch en heeft voorlopig nog geen tijd voor de meeting. Van de andere vrouw is niet bekend waar ze is.
Maar aan het einde van de middag ook hier een succes. Na een aantal informatieve vragen zeggen de vrouwen volmondig ja tegen hun nieuwe functie.
De kick-off van de NGO is volgende week gepland. Dan worden het voltallige bestuur bijeen verwacht in coffeehouse Plot 99 van Lenke en Reggie in Masaka.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten