zondag 19 februari 2012

Matendo Waterproject in regio Kibaale

Waterfilters
Van het bedrijf Tulip Waterfilters kregen we waterfilters mee om te kijken of Matendo een rol in verspreiding in de regio Kibaale kan krijgen. De actieve koolkern in het waterfilter, neutraliseert de smaak van het water en verwijdert bacteriën. Hierdoor hoeft drinkwater niet meer gekookt te worden. Het is een eenvoudige, doeltreffende oplossing en gaat een jaar mee in een gezin van acht kinderen (1 filter levert 7.000 liter schoon drinkwater; vier tot vijf liter per uur.).
De waterfilters worden in Nederland (Europa) aan de man gebracht. Ook in onze westerse wereld is het een handig apparaat. Je kunt het meenemen op vakantie of in je zeilboot. Alle watersoorten zijn namelijk geschikt om te filteren, van vijver tot verontreinigde rivier/meer. Bovendien kan een waterfilter een nuttig onderdeel zijn van een survivalpakket in ieders huishouden.
Het bedrijf Tulip Waterfilter werkt samen met verschillende hulporganisaties in Afrika. Voor ieder filter dat verkocht wordt, doneert het bedrijf een filter aan een hulporganisatie in Afrika. De hulporganisatie zorgt voor verspreiding van de filters in combinatie van voorlichting over de noodzaak van schoon drinkwater.

Aan verschillende sleutelfiguren uit de gemeenschap rondom het Trainingscentrum van Matendo, hebben we de filters gedemonstreerd en overhandigd. Zoals aan de voorzitter van het watercomité van Ngangi, aan het ingenieursbureau die de waterbron gaat uitvoeren, aan de dominee en verschillende andere personen die een leidende taak hebben in de gemeenschap.
Het ingenieursbureau was zeer geïnteresseerd en we spraken af dat we hen rechtstreeks in contact brengen met het Tulipbedrijf in Nederland.

De waterbron 
De activiteiten die we voor Matendo in Nederland opzetten, zullen projectgewijs uitgevoerd worden. Zo besloten we om de bouw van een waterbron voor bewoners van het dorp Ngangi verder uit te werken.
De bewoners hadden speciaal voor ons een bijeenkomst georganiseerd en lieten vol trots hun voorbereidingen zien. Zo was er al een begin gemaakt met:
  • het uitgraven van een boorgat
  • het samenstellen van een watercomité, bestaande uit inwoners van de gemeenschap. Het comité heeft als taak de bron te beheren en is verantwoordelijk voor het onderhoud en kleine reparaties
  • het stukje land af te kopen waar de bron wordt uitgegraven. Dit laatste is belangrijk om te voorkomen dat de landeigenaar zich het water niet particulier toe-eigent.

Het was leuk om de vrouwen, die geportretteerd waren in de Nieuwskrant van Groningen, te ontmoeten.
We maakten van de gelegenheid gebruik om tijdens de bijeenkomst een waterfilter te demonstreren en te overhandigen aan het hoofd van het watercomité. (filmpje).

De projectbeschrijving van de waterbron is beschikbaar. We proberen zo spoedig mogelijk het geld bij elkaar te krijgen door middel van particuliere giften en fondsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten