vrijdag 17 februari 2012

Even terug in Uganda

Na ruim en jaar land ik weer op de rode aarde van Uganda.
Ik reis met Kobi en deze keer is er een strak programma dat afgewerkt moet worden. Het verblijf zal maar voor 14 dagen zijn. We bezoeken veel mensen, discussiëren over de voortgang van Matendo en de activiteiten die we in Nederland voor ogen hebben. We reizen naar het Kibaale District om de waterfilters uit te zetten en om de situatie omtrent de watervoorziening te bekijken. In het programma is ook een bezoek aan de stad Fort Portal opgenomen voor een hike in de Rwenzori's.

Robert, de zoon van Jackson, is onze 'personal driver' voor de grotere afstanden, die we afleggen. Hij werkt als privéchauffeur voor de familie van een hoge ambtenaar van de regering. Deze familie beschikt over meerdere auto's en om mzungus te rijden, kan hij geregeld een auto lenen uit het wagenpark van deze rijke familie.

Traffic jams
Desondanks neemt het reizen in Uganda veel tijd in beslag. Ook met een goeie 4wheeldrive sta je in en rondom Kampala voortdurend vast in het verkeer. Je hoort iedereen klagen over de jam maar het lijkt een uitzichtloze situatie.  De overheid onderneemt wel pogingen om het verkeer te reguleren.


Zo verschijnen er op sommige drukke kruispunten verkeerslichten. Dit blijken ook verkoopbare attributen te zijn. Zo hoorde ik van een ambtenaar van de gemeentelijke overheid van Kampala, dat binnen een week na plaatsing van de stoplichten, deze er al afgesloopt waren. Ze brengen flink geld op door verkoop in  een land als bijvoorbeeld Kenia.  De stoplichten die sinds kort geïnstalleerd zijn, worden op een ingenieuze manier vastgemaakt en hebben een beveiligingscode. Naast inzet van verkeerslichten, wil men het aantal matatu's (de welbekende taxibusjes in Uganda) drastisch inkrimpen. Ze moeten plaats gaan maken voor grotere bussen. Hier is dan nog wel een slag te winnen met de ontelbare particuliere beheerders van de matutu's. Op een redelijk eenvoudige manier verdienen ze een aardig inkomen aan deze vorm van public transport.

Als je haast hebt, is een boda boda een goede uitkomst. De jongens laveren met hun brommers zelfverzekerd tussen de dampende matatu's en auto's en we nemen de risico's voor lief. Ik heb hier in vorige blogs al menig lofzang over geuit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten