zaterdag 26 november 2011

Een land van keuzes

Het bezoek van Jackson is naar alle tevredenheid afgerond. Gedurende 14 dagen heeft hij intensief kunnen kennismaken met de Nederlandse samenleving. Maar ook omgekeerd: wij maakten kennis met het leven in Uganda.
In de rubriek Laatste nieuws op de website van Matendo staan verschillende activiteiten beschreven. In dit weblog gaat het meer om mijn persoonlijke beleving. Hier een greep uit een aantal activiteiten en ontmoetingen.

MatendoMaaltijdMeeting

Onder het motto 'Samen eten verbindt' organiseerden we een maaltijd in Resto VanHarte in Groningen. Doel: ontmoeting en kennismaking met Uganda. Het was een gezellige en informele happening waaraan zo'n 70 mensen deelnamen. Naast de doorlopende diapresentatie over Uganda, verzorgde Jackson een presentatie over het leven in Uganda, over de gebrekkige watervoorziening en over de activiteiten van Matendo.
Na afloop zijn we met de pet rond gegaan en dat leverde een nettowinst voor Matendo van 295,- euro op. Samen met andere donaties besteden we het geld aan de bouw van een zogenaamde Shallow well, naast het trainingscentrum.

Bezoek Universiteit Enschede
 
Het bezoek aan de WOT (Werkgroep OntwikkelingsTechnieken), verbonden aan de Universiteit Twente, was zeer de moeite waard. De WOT is een studievereniging die zich bezighoudt met het ontwikkelen van technische toepassingen voor ontwikkelingslanden. De voorzitter van de club, Menno-Jan nam uitgebreid de tijd om ons rond te leiden over het proef- en testterrein. Zie verder het filmpje op YouTube. Na afloop van de middag sprak Jackson zijn waardering uit met de volgende woorden: I am afraid that I have to leave my treasure behind..... Menno-Jan, when are you coming to Uganda?!
Een week later belde Menno-Jan: volgend jaar gaan we met een groepje met twee auto's naar Kenia voor de uitvoering van een project. Jackson, kun jij onze auto's daarna overnemen, want die mogen we niet invoeren in Kenia...
 Uganda, here they come!  

Waterbedrijf Groningen en Vitens
 
In korte tijd zijn we ingevoerd in de wereld van het bedrijfsleven, dat zich bezig houdt met Water. Bijzonder vond ik het om te merken dat Waterbedrijven verder kijken dan alleen schoon drinkwater uit een Hollandse kraan. De bedrijven hebben velen ontwikkelingsprojecten in de Derde Wereld. Hoofdzakelijk in samenwerking met de overheid en plaatselijke waterbedrijven. Ze richten zich met name op stedelijke gebieden, daar waar veel mensen bij elkaar wonen. Het gaat met name om het aanleggen van pijpleidingen. Vitens zet begin volgend jaar in op een (stedelijk) gebied in het noorden van Uganda. Van zowel Vitens als Waterbedrijf Groningen kregen we vele adressen van individuen en organisaties die relevant zijn voor ons.
Met ons huidige kleine budget kunnen we beginnen aan de bouw van een aantal adhoc voorzieningen. Maar uiteindelijk willen we de watervoorziening in het Kibaale district (waar Matendo zit) structureler voor elkaar krijgen.
Zie verder ook Laatste nieuws van 18 november 2011

En verdere bezoeken....
 
Jackson zag heel wat van ons land: Van Amsterdam tot Schiermonnikoog. De bijeenkomsten voor zijn presentatie varieerden van Vrouwennetwerk tot aan Vrijmetselaars. Er waren vele bezoekjes in verschillende gezinnen van familie en vrienden. Jackson vertrok met het maximum gewicht aan bagage dat hij mee kon nemen in het vliegtuig (2 x 23 kg!). Onze vraag naar kinderkleding en -spullen leverde in no-time zakken vol op.

Maar naast materiele spullen neemt Jackson waardevolle herinneringen mee. Nederland is meer dan een koud, kil en mistig land. In de opinie van een Ugandees is Nederland een land met een gedegen infrastructuur, een land vol kanalen en fietsen, waar (de meeste) mensen zich uit zichzelf aan verkeersregels houden.
Maar ook een land van keuzes. Daar werd ie ieder moment van de dag bij bepaald: wil je koffie, thee of iets anders, wil je lopen of fietsen, wil je A of B, maar C is ook mogelijk ....  Om moe van te worden.

2 opmerkingen:

  1. Wat een mooi einde, om stil te staan bij onze keuzemaatschappij. Niet zo evident voor een Ugandees denk ik dan.

    Goe bezig Jacky (en alle anderen)!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lenke, ik werd me ook gaandeweg steeds meer bewust; ik durfde hem bijna niets meer voor te leggen.... Maar ja, hij was in ons land. In januari ga ik het weer in die andere wereld beleven. Be there!

    BeantwoordenVerwijderen