maandag 28 december 2015

In contact met de Bisschop

Het bezoek aan het Matendo-project, in maart 2015, heb ik positief afgesloten. We hebben met eigen ogen kunnen zien wat er goed gaat. En ook wat mist. We maakten concrete afspraken met betrokken personen hoe we de verbeterpunten kunnen aanvliegen. Afspraken over wat zij er aan gaan doen en hoe wij hen daarbij kunnen ondersteunen.
Het projectmanagement leek zo goed als zeker overgedragen te worden aan Robert en Josephine. Zij zouden de managers 'on the ground' zijn en contactpersonen voor ons.

Ontwikkelingen in 2015
Bij terugkeer in Nederland horen we weinig van onze nieuwe projectleider Robbert. Ook van Jackson komt geen nieuws over de gang van zaken in Kibaale.
Door de aanhoudende onduidelijkheid omtrent de voortgang van het project, in combinatie met de slechte gezondheid van Jackson worden we ongerust over de situatie in Uganda. Na veel mislukte pogingen om contact te krijgen, kan ik Jackson uiteindelijk telefonisch spreken. Zijn gezondheid laat te wensen over waardoor hij niet naar Kibaale kan reizen en niet op de hoogte is van de vorderingen van het project. Robert, heeft ondanks zijn goede voornemens, zijn taak als projectmanager nog niet opgepakt.

We nemen contact op met de medewerkers van Christian Vision (CHI) in Londen. Zij zijn mede-sponsor van Matendo. Met medewerkers van deze organisatie werkte Jackson in zijn periode als dominee in Engeland. Zij hebben het volste vertrouwen in de kunde en betrouwbaarheid van Jackson. Zij maken zich eveneens ongerust over zijn gezondheid.
We concluderen met elkaar dat er een nieuwe stevige basis voor de ontwikkeling van het project in Kibaale moet komen. De Engelsen hebben contact met de plaatselijke kerk in Kibaale en van daaruit worden er contacten gelegd met het bisdom in Uganda. Aan het hoofd van het bisdom van de regio Bunyoro-Kitara staat Bisschop Nathan Kyamanywa, een welbekende van Jackson in zijn rol als 1e adviseur van de koning van die regio.

Bisschop Nathan
Tijdens een regulier bezoek aan Engeland heeft CHI een overleg met de bisschop. Alle idee├źn worden uitgewisseld via de mail en ik had nooit kunnen bedenken dat ik nog eens rechtstreeks aan de mail zou gaan met een bisschop (een overigens vrolijke en toegankelijke man).
Hij neemt het Matendo-project serieus en ziet er wel brood in. Een belangrijke overweging van hem is om de voortgang van het project te ondersteunen omdat het in een verlaten, vergeten gebied ligt. Ieder initiatief voor ontwikkeling juicht hij toe.
In augustus 2015 bezoekt de bisschop het Matendo-project en heeft er overleg met de plaatselijke leiders van de Ugandese kerk. Helaas lukt het Jackson niet om bij deze ontmoeting aanwezig te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten