maandag 28 december 2015

De buren in het dorp Ngangi

Tijdens mijn jaarlijkse bezoek, ga ik ook altijd in het dorp Ngangi de buren van Jackson begroeten.

Hij is hier opgegroeid en heeft als oudste zoon het huis van zijn ouders geërfd. Jackson verstaat het vak van 'social talk' zeer goed en hij trekt er altijd veel tijd voor uit om me te begeleiden. Hij is het zelf het dorpse leven geheel ontgroeid. Maar hij neemt net zo gemakkelijk plaats op het erf van de sobere hutjes. De aandacht die deze mensen krijgen van Jackson is zeer bijzonder. Hij heeft een hoge status verworven door zijn functie als Prime Minister van hun koning.
Deze keer begeleiden Josephine en Robert ons. Dat is vooral ook belangrijk omdat de meeste (oudere) mensen alleen in lokale taal spreken.
Jaarlijks breng ik de foto's die ik het jaar ervoor van hen heb gemaakt.
Ondanks de armoede en harde werken op het land is er ook vrolijkheid van de gezichten af te lezen.

Van 6 naar 600!
Josephine brengt ons ook in contact met de basisschool, in de nabijheid van het Trainingscentrum.

Met verschillende basisscholen in de omgeving heeft Josephine haar netwerk opgebouwd omdat leerlingen van deze scholen door kunnen stromen naar het Trainingscentrum.

We krijgen een officiële ontvangst van het hoofd van de school. Hij is 10 jaar geleden deze school begonnen met 6 leerlingen en inmiddels heeft hij er 600! Het was een lange weg vertelt hij maar zijn school staat in de wijde omgeving goed bekend. Op eigen kracht heeft hij het zo ver gekregen. Josephine noemt hem haar grote inspirator. Ze heeft een sterke drive om het Matendo Trainingscentrum ook zo te laten uitgroeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten